:: Dijkwoning Krimpen aan de IJssel
 
Bij een dijkwoning in Krimpen aan den IJssel werd een lange smalle klassieke achtertuin van bijna 50 meter ontworpen. De bewoners hadden een aantal wensen. Allereerst mocht er in de tuin geen vaste of eenjarige planten komen. De bewoners hebben twee honden en die liggen graag in planten. Verder moest een deel direct aan het huis kunnen worden afgesloten zodat de handen er vrij kunnen rondlopen. Als derde moest er veel gras in de tuin komen.
 
Aan de hand van de wensen van de bewoners heb ik drie schetsen gemaakt. Een meer landschappelijke (ontwerp 1), een meer expressionistische (ontwerp 2) en een minimalistisch meer klassieke tuin (ontwerp 3) welke uiteindelijk werd gekozen.
 
De tuin is onderverdeeld in 3 delen. Direct achter het huis ligt een hardhouten vlonderterras (bestaand). Daarachter, naar de wens van de bewoners een stenen terras in wildverband gele koppelstones. Er naar toe een houten traptrede over de volle breedte om naar het lager gelegen stenen terras te gaan. Vanaf het stenen terras nogmaals een traptrede naar beneden. Er zijn hier twee trappen, één links naar het doorgaande pad, en één op een zichtlijn door de hele tuin. Achter dit terras ligt een grasveldje met mega taxusblokken van 1.60 meter bij 1.60 meter, afgesloten met een mooi sierhek met op de zichtlijn een mooie boog. De lijnen van dit deel volgt de linker erfgrens.
 
Dan volgt het tweede deel. De lijnen van dit deel volgt de rechter erfgrens. Zes appelbomen en een pad bepalen de sfeer. Hoge en lage taxushagen geven zogeheten coulissewerking aan dit deel. De verlichting bestaat uit twee grondspots onder de appels.
 
Het laatste deel is weer gericht op de linker erfgrens.Hier bepalen het grote rechthoekige terras, het houten terras (bestaand) aan het water en de perenboom (bestaand) de sfeer. De perenboom is eveneens verlicht (bestaand). Bij het rechthoekige terras is een plaats voor kunst gereserveerd.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
:: Moderne minimalistische tuin Hendrik Ido Ambacht
 
Voor een vrijstaande woning werd een eigentijdse modern formele  en minimalistische tuin ontworpen. Elementen uit de voorlopige tuinontwerpen (1.1 en 2.1) zijn hier samen gebracht in het definitieve ontwerp. Deze voortuin is woonkamer gericht; hier is dan ook het meeste te zien. Allereerst is op de erfafscheiding, tegen schanskorven, betongaas met klimop aangebracht. Deze is tweemaal onderbroken; eenmaal bij de ingang van de tuin (pad) en eenmaal ter hoogte van de vijver. De voortuin heeft vijf zichtassen. De eerste loopt vanaf de dubbele tuindeuren aan de zijkant van het huis over een hardstenen strook over het terras daar. Aan het einde ervan is plaats voor een modern sculptuur. De tweede as loopt vanaf de andere dubbele tuindeuren naar de voorzijde van de tuin. Hier is in een hardstenen strook een lange vijver met hardstenen randen. Aan het einde van de vijver staat een cortenstalen “plaat”, vijverbreed, plm 10 cm dik en plm 1 meter hoog. Deze wordt van plaatmateriaal in elkaar gelast. Je kijkt er dan net over heen door de opening in het gaas met klimop wat er achter staat. Cortenstaal roest mooi egaal tot een roestbruine kleur. De derde zichtlijn loopt vanaf het kamerraam aan de voorzijde van de woning, tussen 4 taxusblokken naar een plaats voor een iets kleiner modern sculptuur. Hier zijn de paden van basaltsplit. De vierde zichtlijn is de lijn in het verlengde van de zijgevel van de woning, langs de vijver. Hier staan twee amberbomen. De vijfde zichtlijn loopt overdwars door de voortuin; over de vijver, tussen twee megablokken beuk naar een 1.80 meter hoge en 8 centimeter van cortenstaal “plaat”. Deze is eveneens op maat in elkaar gelast. Ook hier zijn de paden van basaltsplit. Het terras aan de zijkant is deels hardsteen en deels van (bestaande) betontegels. Er zijn enkele borders welke sober en strak beplant zullen worden. Voornamelijk op kleur één hoogte wat een moderne uitstraling zal geven. Naast de garage is een schuurtje. Aan de kant van de voortuin is deze afgeschermd met betongaas en klimpop. Verlichting is er in de vorm van 3 zuiltjes bij de ingang van de tuin; twee grondspots onder de amberbomen en 3 grondspots in het terras langs het hardsteen. In de achtertuin geven 4 dakplatanen de hoogte. Twee borders zullen het zicht voor een groot deel bepalen. Elementen zijn er ook in de vorm van het taxusheggetje, de twee megapotten met beplanting en (de plaats voor) een modern sculptuur. Het terras zal heel veel ruimte geven. De strook hardsteen met aansluitend de strook basaltsplit geeft voldoende indeling, aan dit deel. Ook de boomspiegels (de maat van één tegel) worden afgevuld met basaltsplit. In de boomspiegels zijn 4 grondspots aangebracht. Aan de voorzijde van de woning zijn 3 parkeerplaatsen gecreëerd; één langs het huis en twee voor de garage.  Ook hier zijn grondspots aangebracht. Het onderhoud in deze tuin is goed zelf te doen. Het knipwerk van de dakplatanen, blokken en hagen is beperkt en de vaste planten worden stuk voor stuk planten die zichzelf hebben bewezen. Hierdoor is de kans op uitval klein en het onderhoud te overzien.  Kortom, een tuin om in te leven.
 
 
 
 
 
 
 
:: Twee moderne voortuinen in Sommelsdijk
 
Dit betreft een tuinontwerp van twee voortuinen bij "twee-onder-één-kap" woningen. Deze voortuinen zijn als één geheel ontworpen. Het stuk grond werd eenvoudigweg in drie gelijke stukken verdeeld. Er ontstonden zo 3 vierkanten welke werden omzoomd met een haag van beuken (Fagus sylvatica). De vakken zijn deels 1,20 meter hoog en deels 0,60 meter hoog, zodat de fijnere beplanting beter tot zijn recht komt. Tussen de vakken kwamen paadjes met gebakken klinkers; de zichtlijnen vanaf de kamerramen van de beide woningen naar de straat. Onder deze ramen werd geel split aangebracht en grote betonnen traptreden maakten dat de tuin iets verdiept is ten opzichte van de vloer in de woning. De beplanting is strak gehouden. Gekozen is voor vakbeplanting. In elk vak zijn onder meer rode rozen (Rosa 'Ingrid Bergman'). Vier leilindes zorgen voor een natuurlijke zonwering voor de kamerramen.
 
Dit is duidelijk een klassieke tuin. Door het massaal gebruik van de beuk heeft het geheel een chique indruk. Qua ontwerp moet deze tuin het echt hebben van de kracht van de eenvoud. Door wat verschil in heghoogte aan te brengen komt de lagere beplanting ook toto zijn recht. Het onderhoud valt overigens heel erg mee. De beuk behoort tot de langzame groeiers en hoef je maar een paar keer per jaar te snoeien. Overigens is bij het linker huis de zichtlijn naar het kamerraam door de woning tot achter in de achtertuin door getrokken. Daar eindigt de lijn bij een treurberk en geschoren taxus. 
 
Deze tuin gaat de trend overleven. Hij is tijdloos..
 
 
 
 
 
 
:: Tuin met zwemvijver in Ouddorp (ZH)
 
De tuineigenaar wilde een eigentijdse en moderne tuin. Er werden twee ontwerpen gemaakt ; één meer klassiek-formeel, met een fruitboomgaard en een moderner variant. De laatste werd gekozen.  Het huis staat iets verhoogd ten opzichte van de tuin. Dat geeft dat je lijnvoering in de tuin goed kunt laten zien, net als in veel klassieke tuinen.
 
Opvallende elementen zijn een langwerpige zwemvijver. Geen vissen en planten dus, maar ook niet het zwembadblauw. De rand is afgewerkt met Belgisch hardsteen. Dwars door de tuin loopt een zichtlijn met een dubbele rij lei-appels. Deze wordt gekruist door een rij kastanjebomen. Het achterste deel van de tuin is vrij open gebleven door de heesterlaag geheel achterwege te laten. Je kunt dus over de kruidlaag en onder de boomlaag de gehele achtertuin overzien. 
 
Achterin de tuin zijn bloemenweiden gecreëerd. Dit zijn stukken gras dat slechts eenmaal, en wel in het voorjaar, wordt gemaaid en daarna ingezaaid met een zaadmengsel van wilde bloemen. Aan weerszijden van de tuin zijn twee hagen als lijnaanzet. Meer vooraan is er een grote gebogen border. Border 3 dus. De voor deze border liggende megagrote blokken groenblijvende Prunus, vult de tuin hier. Vanaf de erker is een zichtlijn over border 3 heen, waar op die plaats lagere beplanting zal worden gekozen. 
 
Voor in de tuin staan. In de voortuin 3 megablokken wintergroene struikkamperfoelie en taxushagen. Deze zijn  omgeven door witte schapenkop-hortensia’s. Kortom; een tuin om in te wandelen. Een tuin met een duidelijke lijnvoering.
 
Deze tuin wordt in de periode 2008 - 2013 door de eigenaar in fasen aangelegd.
 
 
 
 
 
 

:: Klassieke voortuin in Barendrecht
 
In deze tuin zijn 2 soorten verharding gebruikt; basaltsplit en gele betonklinkers in waalformaat, zodat deze erg afwisselend is geworden. Omdat de lijnen van het huis zijn aangehouden vormt het daarmee één geheel. Deze tussenwoning is in lichtgele steen opgetrokken en oogt erg klassiek. Links en rechts naast de voordeur zijn zwarte gevelvlakken ingemetseld. Deze zwarte gevelvlakken zijn in de tuin doorgezet met banen basaltsplit naast het pad. Twee Trompetbomen (A) geven diepte in de tuin. Een breedte-as  wordt geaccentueerd door de 4 Taxusblokken. Daarnaast zijn deze blokken de blikvanger en nodigen uit door de voortuin te “wandelen” naar een houten bankje in het split. Vanaf de bank en uit de keuken heb je weer zicht op het “pleintje” tussen de Taxusblokken (C). De rest van de beplanting is strak beplant met de witte Hortensia, Hydrangea aborencens 'Annabelle' (B) en de groenblijvende Prunus Laurocerasus 'Otto Luyken' (D). Op de erfascheiding naar de buren rechts staat de Lavendel, Lavandula angustifolia 'Hidcode' (E) en links de taxus.
 

 
 
 
 
 
 
:: Achtertuin moderne hoekwoning Hellevoetsluis
 
Men wilde een aantrekkelijke achtertuin met attractieve belijningen. Er werden 4 schetsen gemaakt. Een moderne tuin met cirkels en een diagonale lijn; Een zeer moderne tuin met een rechte lijnvoering; Een klassiek ontwerp; En een tuin met een mix van een cirkel rechte lijnen. (definitief ontwerp) Uiteindelijk is deze laatste gekozen. Het betreft een tuin met als basis een grote cirkel. Deze loopt deels denkbeeldig door het huis en in consequent doorgevoerd in de tuin. De cirkel bestaat uit verschillende bestrating; paarsrode (Excluton) klinkers in waalformaat (binnencirkel) met erin gebogen roomkleurige Excluton Linea palissaden. Daar buiten roomkleurige Excluton Abbeystones. De rechte lijnen bestaan 1 x 1 meter Excluton Oudhollandse tegels, beuken-, (B) laurierkers- (A) en glansmispelhagen (C) en de rechthoekige vakken maagdenpalm (2) en pachysandra. (1) Een trellis met klimrozen op de zichtlijn vanuit de woonkamer maken deze tuin helemaal af. Achter in de tuin is een tweede terras, waar de eerste jaren een speelplaatsje voor de dochter des huizes wordt gerealiseerd.
 
:: Beplanting achtertuin jaren '30 woning Gouda
 
Voor een jaren '30 woning in Gouda is een beplantingschema gerealiseerd. De tuin was helemaal verwaarloosd. Er lagen twee vlonderterrassen in die na opknappen weer helemaal mooi zijn. Verder lagen er 30 x 30 betontegels in die vervangen werden door roodoranje gebakken klinkers. De basis van het ontwerp zijn twee beukenhaagjes van 1 meter hoog; één rechts in de lengterichting en één linksachter in de breedterichting. Net na het houten terras geven twee taxusblokken gelaagdheid aan de grootste border en onderstrepen de lijnvoering. De taxus is wintergroen en de beuk houdt haar herfstblad in de winter vast. Deze geven in de winter dus de structuur aan. Voor de beplanting is gekozen voor probleemloze en lang bloeiende vaste planten die zich zelf al royaal hebben bewezen. Kortom, een volle border die het hele jaar aantrekkelijk is. De variatie zit in de boeikleur, bloeitijd, bloeiwijze en de textuur. Deze tuin is zoals men dat noemt onderhoudsvriendelijk.
 
:: Moderne jaren-dertig-stijl woning te Sommelsdijk
 
Voor een moderne jaren-dertig-stijl woning in Sommelsdijk (nieuwbouw Westplaat) is voor de achtertuin 3 ontwerpschetsen gemaakt. De bewoners hebben de voorkeur voor modern, maar formeel eigentijds mag ook worden toegepast. Alle drie zijn ze behoorlijk modern. De tweede is de modernste. De eerste is heel eigentijds. De derde is qua indeling weer veel klassieker. Januari 2008 zal deze tuin verder worden besproken waarna ook de plantenschema's zullen volgen. Deze tuin is dus nog in ontwikkeling.
 
1. eigentijds modern ontwerp
 
Allereerst een eigentijds, modern ontwerp. Meestal wordt in een lange tuin van alles gedaan om de tuin korter te doen lijken. Hier is juist de lengte benadrukt. Maar door de traptreden half in de tuin is de breedtewerking niet vergeten. De hoofd as loopt vanaf de schuifpui in de woonkamer tot achter in de tuin. In die as liggen een smalle vijver en een bredere strook van grijs hardsteen. Dit zal een zeer ruimtelijk effect geven, wat wordt versterkt door de boom die vlak bij de woning staat.  Je zult onder deze boom door kijken zodat dieptewerking ontstaat. Voor de boom is de Valse christusdoorn gekozen; een doornloze, kleinere vorm. Deze heeft een open takkenstructuur. Ga je door de tuin lopen kom je bij de smalle vijver de twee traptreden tegen. Deze fungeren als een breedte as. Hier is een plaats gecreëerd voor kunst. Om de vijver en links van de lengte as is, dus iets verhoogd, gras gecreëerd. Door die verhoging zal dat gras extra opvallen en zo een stijlelement worden.  De tuin wordt na de vijver afgesloten door een haag van beuk, van 1.80 meter hoog. Deze zal de dieptewerking van de tuin vergroten. Achter deze haag is plaats voor vuilcontainers. In het verlengde van de berging is wit zeildoek gespannen. Ook dit is een stijlelement. De schuine lijn van de achtergrens van het perceel komt terug in de lijn van de beukenhaag. Twee blokken van taxus (1x1 m) kleden de helemaal tuin af. De bestaande verlichting is aangevuld met een spot in de vijverrand, welke de opstap in de hoofdas aanstraalt. De borders vragen om een volle vaste planten border.
 
 
2. minimalistisch modern ontwerp
 
Als tweede een opvallend minimalistisch/modern ontwerp. Moderne dekchairs er in en deze tuin is helemaal af. Deze tuin is ruim op gezet en geeft heel veel ruimtewerking. Pas achter in de tuin is aan ruimtewerking gedaan. De twee dakplatanen in een strook split onderstrepen de lijnen in deze tuin. Het vlak met de hardstenen tegels deels in het split fungeren als een stijlelement, waar het oog op zal rusten. Een taxushaag sluit de hoofdas af. Achter deze taxushaag is plaats voor vuilcontainers. Links van deze haag is een trapte, om het hoogteverschil in deze tuin op te vangen. In de iets verhoogde grote border staan beukenhagen, afwisselend in de rode en gewone beuk. De achterste is het hoogste (plm 2 meter); de voorste het laagst (plm 1 meter); de middelste is daar tussenin. Ook dit is een opvallend stijlelement.  Verder is in deze border plaats voor kunst. Links zijn drie megagrote (plm 1.20 meter) plantenbakken geprojecteerd. In een minimalistische tuin moet alles perfect zijn; deze details zijn belangrijk. Ook hier is bij de traptrede extra verlichting gecreëerd. De platanen moet jaarlijks goed in model gebracht worden. De plataan kan heel goed worden teruggesnoeid, waardoor de dakvorm geen probleem is. 
 
 
3. modern formeel ontwerp
 
Als derde een meer klassieke tuin. Althans, er zijn meerdere klassieke elementen in verwerkt. Maar hij is strak genoeg om hem ook modern te noemen. Je zou hem modern formeel kunnen noemen. In deze tuin is veel aandacht besteed aan de breedtewerking. De tuin is hiervoor onderverdeeld in meerdere tuinkamers. Wel is de grote van de tuin altijd te zien zodat het gevoel van ruimte blijft. Dit is een tuin waar je in kunt wandelen. Bij de schuifpui is een besloten plaatsje ontstaan. Hier is plaats voor een bankje en een waterornament. Loop je de hoofdas af de tuin in kom je eerst een kleine zuilengalerij tegen met in het midden basaltsplit. De zuilen worden versterkt door de stroken hardsteen tussen de zuilen. Hier wordt zeker over gewandeld. Loop je door dan kom je in de middelste tuinkamer. Hier is een terras gecreëerd. Als je op dit terras zit krijg je echt het gevoel dat je rondom in het groen zit; een prettige plek om te vertoeven. Ook hier is plaats gemaakt voor kunst. De hoofdas wordt afgesloten met een haag van taxus van 1.80 meter hoog, als rustige en wintergroene achtergrond. Achter deze haag is plaats voor vuilcontainers. Rechts van deze haag zijn in de border vier buxusblokken van 50x50 centimeter geprojecteerd. Hoe dan ook; dit is zeker een opvallende tuin, die in de loop van de jaren alleen maar mooier wordt..